De werken in deze groep zijn digitaal gemaakt en worden afgedrukt op een materiaal dat het beste bij dat werk past: canvas, papier of plexiglas. De oplage is beperkt: 5 stuks.

uit 2003 tot 2021 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

AVOND

2021

De duur van de coronamaatregelen werkt vervreemdend op de band met buiten en op de band met dierbaren. Afdruk verkrijgbaar op formaat en materiaal naar keuze. De maatverhouding is 4:3.

CAMOUFLAGE

2021

Gedicht CAMOUFLAGE op digitaal bewerkte aquarel

TRAAG WATER

2021

Sneeuw is traag water. Regen wordt zo snel door de Nederlandse bodem afgevoerd, dat er nauwelijks vocht in de groeizone achterblijft. Het klimaat verandert en de waterhuishouding heeft het nakijken. Afdruk in materiaal en maat op aanvraag verkrijgbaar. De maatverhouding is 4:3.

WAT TELT

2021

Tijd draagt alles, wij mensen kunnen dat niet. We moeten kiezen.

Vluchtig

2020

Twee prenten ineen met een gedicht over vervliegen - of niet.

witte letters

2019

schrijf met witte letters op de muur waar verse schaduw valt

Flipperkast

2017

Aandacht is als het balletje in de flipperkast.

Sssst...

2017

sssst …   het zijn kleine woordjes
zoals ze
bijna letter voor letter
van lippen komen
aan oren tippen
trilharen bijna niet bewegen
alles in beroering brengen
liefde spreekt
in zachte tongen
  gedicht op aquarel

vrij voor jou

2017

VRIJ VOOR JOU   op een onbezonnen moment blijkt de regenboog
vervlogen - gezien maar ineens niet meer aanwezig
achter de wolken ademt de blauwe hemel zo diep
bomen en gras komen fris en gretig in beweging
plekken waaien open en windgaten wijzen de weg
naar de ontmoetingsplaats waar het vuur brandt om
voedsel voor de toekomst te bereiden en op te dienen
aan dierbare gasten die opschuiven en plaatsmaken

  gedicht op aquarel

DOOR HET DONKER

2014

Filmgedicht als act langs de route van Fjoertoer Egmond 2014. De Fjoertoer Egmond is een sprookjesachtige avondwandeltocht vol beleving en emotie langs bakens van licht. Onderweg worden de wandelaars regelmatig verrast door afwisselende vormen van licht-, geluid- en vuuracts.

met mij mee

2014

Een glasplaat met restanten aquarelverf vroeg om nog een vel papier, om de kleur niet verloren te laten gaan. Na droging een tekst toegevoegd in Oost-Indische inkt en tot slot een digitale bewerking. Het resultaat is verkrijgbaar als ansichtkaart.

zacht zwart

2014

Gedicht geschreven voor en voorgedragen tijdens de multimediale koorvoorstelling Nachtwerk van OCTO+ in mei 2014 in Utrecht. Alleen verkrijgbaar als ansichtkaart.

Nieuw licht

2014

NIEUW LICHT   ogen stralen van prille lentezon, met vermoeide tred sleept de winter in laatste resten, kijkt om en bedenkt laat maar liggen, het is gedaan, tijd voor fris en groen de zon echoot op roze wangen dat het nu is en losbarst     gedicht op digitaal bewerkte aquarel oplage van 10 stuks in formaat en op materiaal naar keuze ook verkrijgbaar als anischtkaart  

zomerDromen

2014

ZOMERDROMEN   de lucht is blauw en alle dromen drommen samen in de geheimpjesbus zinderend en nieuwsgierig naar elkaar   naast een picknickkleed ligt languit het verlangen naar onbezorgd en onbezonnen blij omarmt schuchter   ontkurkte wensen neuriën van zon op een zee van gras waar stadsgeruis verzandt in boomkronen rondom   hier zingen opgetogen woorden geen oordeel over wat misschien of huiver voor stel nou dat toch   verkrijgbaar als ansichtkaart

Sfinx

2013

SFINX   er is nog dat zich niet laat wegdenken het roert dooreen, wakkert, woekert een zijn dat blijft - omdat het is   het geheven hoofd trotseert - blikt hoog totdat een groot doven het vuur doet verdrinken - van binnen verstilt het lijf
zonder last om te dragen - voelt nu het hoofd zwaar - zo zonder last zakt de blik -  trekt de horizon onderuit   de tijd verstaat de kunst - hier te zijn te blijven - het hoofd te laten buigen heel langzaam - tot op de handen   De inspiratie voor dit geschilderde gedicht kwam op tijdens een yin yogales. Digitaal bewerkte aquarel met gedicht. Uitvoering op formaat en materiaal naar wens. Beschikbaar in 10-voud.

vis aan vis

2013

vis aan vis behoedzaam samen bewegen vin aan vin      vooruit schuiven     stuwen   eindelijk wijder water dieper  vrijheid voor eigen koers versnellen of even wachten  dan op een onverhoeds moment een vin langs vreemde vinnen  voor pakkertje  met verlos   Dit gedicht is geschilderd bij de installatie VIS AAN VIS (2013) die Bart Ensing bij het thema 'meer ruimte voor de rivier'.

vluchtig

2013

de vluchtigheid van een beslissing te blijven versnellen omdat stilstand achteruitgang zou zijn gaat voorbij aan de mogelijkheid te wortelen waar je bent   verkrijgbaar als ansichtkaart

SCHIJNT

2011

Gedicht op ingescande aquarel, oplage 10 stuks. Print mogelijk op verschillende materialen en andere formaten.   Ook verkrijgbaar als ansichtkaart

VERLICHT

2011

verlicht   op sommige dagen heel soms vind je een deken van licht opgerold  stralend zo gauw je oog er op valt rolt ’ie uit   onttrekt alles aan het zicht want overdekt met overdadig licht  weerkaatst alle tegemoetkomende kleuren   elke sprank elke zweem beneemt je de adem  het licht onttrekt het aan je zicht het enige wat rest        je af te wenden   als het licht is uitgewoed lijkt alles bij het oude  het licht blijft bij je      in je hoofd   Gedicht op uitsnede van digitaal bewerkte aquarel. Oplage 10 stuks. Prijs afhankelijk van formaat en materiaal.  

waalwater stroomt

2011

WAALWATER STROOMT   het front ontrolt het rad van tijd            waalwater stroomt brengt nieuw wat blijft tot oud wordt bescherming van ooit over wegen aangelegd                  waaiert uit over land             onder en voorbij de brug de rivier stroomt voert           de toekomst langszij verleden heden over gebouwen           laagte            waar weer een brug wie hoog kijkt reikt tot aan de andere oever wat blijft verandert de tijd   Tijdens waalfront.nl. hebben 63 kunstenaars het waalfront nijmegen vastgelegd: op het strand Habana in Lent is gedurende de vierdaagseweek 2011 het veranderende waalfront van nijmegen in beeld en geluid vastgelegd door kunstenaars uit uiteenlopende disciplines. Deze bijdrage van Marion Steur is een digitale bewerking van een ter plekke gemaakte aquarel met gedicht.

BERGjE

2010

Gedicht op digitaal bewerkte aquarel.   BERGjE   VLUG VOORT VLUG VOORT VLUG berg je bezie het pad laat het uitzicht   VOORT VLUG VOORT VLUG VOORT beweeg tegen dichtslibbende vaten overdaad geënt op tekort woekert   VLUG VOORT VLUG VOORT VLUG stijg tot ongekende hoogte ontstijg het voorbije   voort vlug voort vlug voort zie om en rond in de tijd peil tot in de kern

gezien

2010

GEZIEN   herkenning       op het eerste gezicht voelsprieten peilen      verhoudingen   tongen beperken zich tot neutraal terrein de blik                  herkent                               behoefte aan bevestiging   dwingt te kijken              weer     te blijven kijken tot          niets meer te zien is      verbeelding herkenning omzet in herinnering            die wegloopt van de bron   Gedicht op gedigitaliseerde aquarel. Print op canvas. Oplage 5 stuks. Deze uitvoering: 35 cm hoog en 55 cm breed.

LEK

2010

LEK   er is een tot de orde geroepen heel kort niemand viel erover er is een gat geslagen zo klein niemand kon erin vallen wat eruit liep         lang genoeg meegedragen   Uitsnede uit aquarel, digitaal bewerkt, met gedicht. Print op canvas, beperkte oplage, formaat in overleg.  

Op het vuur

2010

OP HET VUUR   het wonder was al geschied zonder dat iemand daar nota van nam op een presenteerblaadje in de schoot gevallen             warm en veilig   de onhoudbare verbinding werd aan de andere kant van het scharnier niet gewild                               er werd gegrepen naar de pen      ongewenste wonderen dienden als ramp te worden onttroond   niemand zal ontgaan dat dit vuur brandt op haarlemmerolie   Gedicht op gedigitaliseerde aquarel. Canvasprint. Deze uitvoering meet 55 cm hoog en 35 cm breed. Oplage 5 stuks.

waterdrager

2010

waterdrager   argwaan gedragen door het water wie draagt het water   argwaan  welt                        groeit uit tot een moeras           verhult                        wie het water draagt   het moeras drijft voort          argwaan gebleekt en gehard door maanlicht              regen wast maar doordrenkt niet meer              de tijd draait rondjes   wie draagt het water   het moeras drijft zijn trage gang niet meer te achterhalen      wie het water                    draagt   Gedicht op aquarel. De aquarel is ingescand en vervolgens is het gedicht over de afbeelding verdeeld. Print op papier van 53 cm hoog en 49 cm breed in gewelfde zilverkleurige houten lijst. Oplage 10 stuks.

Buurmans Gras

2009

buurmans gras   als de zinderende stilte losbarst houdt een ieder met gespitste oren de adem in rimpelloos wachtten de wateren op een teken van hogerhand om buiten de oevers te treden over woeste gronden te stromen de kiem te leggen voor gras als van de buurman   Gedicht op gedigitaliseerde aquarel. Print op canvas. Deze uitvoering meet 30 cm hoog bij 85 cm breed. Andere formaten in overleg. Oplage 5 stuks.

capillaire vaten

2009

gedicht op digitaal bewerkte aquarel

dieper

2009

dieper   wat gebeurt niet van belang werkelijk is waarom diep verscholen de pijn steekt diep diep en langer dan ter harte draaglijk verdooft   vliegje in de neus tussen de grijze duiven een bruine   zien scherpt waar is            is er een rand over de vlakte die de gevolgde lijn doorkruist   de rand is een labyrint losse en vaste kerven onuitwarbare onpasseerbare grenzen paniek verblindt           aandacht          aandacht maakt alles      dieper

kersen eten

2009

KERSEN ETEN   zij wilde delen met hem samen hij wilde haar toevoegen aan het zijne zij wilde openen hij sloot   zij wilde delen met hem ze sjorde hij gaf geen krimp   zij wilde haar deel van hem hij verhief zich buiten haar bereik   ze keek hem niet na monsterde de gapende wond geslagen door onophoudelijk aandringen   het bloeden was onstuitbaar ze wist het te verbergen   Gedicht op aquarel, print op forex. In overleg andere uitvoeringen en formaten mogelijk. Oplage 10 stuks.

leeggelopen

2009

leeggelopen   ongemerkt een plas aan haar voeten   ze kijkt en schrikt                                   zelf ziet  ze alles                       omgekeerd   digitaal bewerkte aquarel met gedicht

Opening

2009

Opening   na een stroperige  dag een nacht van verlichting gehuld in overvloed in antwoord op de jaren van onthouding   de leegte verbluft alles is stil wie had verwacht nog zoveel te krijgen   Gedicht op ingescande en bewerkte aquarel. Print van 30 x 85 cm op canvas. Andere afmetingen in overleg. Oplage 5 stuks.

voorbij

2009

VOORBIJ   rennend voorbij het uiterste om gaande te blijven stilstaan zet in beweging wat houvast biedt     Gedicht op digitaal bewerkte aquarel. Print op alumunium dibond, hoogglans.

vuist

2009

vuist   graven hoeft niet aanboren volstaat eenmaal op diepte ontvouwt zich de vraag op het antwoord achtergebleven aan de oppervlakte   gedicht op prent van gemengde technieken

gesnapt

2007

gesnapt   spook               uit de fles waart vormeloos rond   inhaleert         ruimte maakt uithoeken eigen vlagt als een territoriumdier zwelt               verademt valt genoegzaam in slaap   ontwaakt         vervlogen   Digitaal bewerkte aquarel met gedicht, print van 40 x 40 cm op canvas in oplage van 10 stuks. Andere formaten mogelijk.

lokale tijd

2006

lokale tijd   hier en nu   is         daar straks of al geweest voor hen die daar zijn   de lucht ademen die je voor de mond komt de geuren opnemen die je omringen               goed beschouwd duurt nu eeuwig   hier   Digitaal bewerkt acrylschilderij met gedicht. Print van 30 x 40 cm op canvas. Andere formaten in overleg. Oplage 10 stuks.

illusionisme

2005

illusionisme   doorloop de gedachte net zo vaak tot de schoonheid ervan tot het kwadraat is verheven   doorloop de gekwadrateerde gedachte net zo vaak tot de schoonheid ervan tot het kwadraat is verheven   doorloop de gekwadrateerde gekwadrateerde gedachte net zo vaak tot je wordt verblind door de schoonheid   het lijkt niet meer dan wiskunde   aquarel, digitaal bewerkt en gecombineerd met gedicht - print op weersbestendig tuindoek

de grote trek

2004

de grote trek   alle ingrediënten zijn er   de brug de herberg de put de doolhof de gevangenis het hele leven tot het eind   het ganzenborden is begonnen wie het hoogst gooit kiest de bestemming de route is naar keuze     zo ook de datum van vertrek   een eigen pad kiezen naar dezelfde einder   digitaal bewerkte aquarel met gedicht

particuliere klimaatverandering

2004

particuliere klimaatverandering   sluipend en ongemerkt op een dag ril je en trek je een trui aan niemand       komt op het idee de warmte bij elkaar te zoeken   die blijft       bekoelt wordt een met de omgeving neemt dezelfde temperatuur aan   die in- en uitvliegt hult zich in geleend comfort de kilte binnen deert hem niet hij is de grizzlybeer die hij zich voelt   ongenaakbaar als de verijsde berg die hij zijn rug toont   gedicht op aquarel

sleutelkoning

2004

SLEUTELKONING   de deur hapert   hij was net open na een eeuwigheid waarin de sleutel kwijt was en de scharnieren zijn verroest   heel even stond ‘ie op een kier zonlicht kroop nieuwsgierig naar binnen een weldaad als een warm bad   als onrust aan de einder schijnt wordt het water weer snel koud de deur hapert, open of veilig   daar is alweer het rookgordijn iedereen op een dwaalspoor een kompas brengt je nergens   als de lucht geklaard is is de deur weer dicht en het slot vervangen

't haasje

2004

  ‘t haasje   de haas liep uit de pas koos hink-stap-sprong zijn eigen pad dat was niet wat werd verwacht de haas werd aangelijnd   toch blijven springen hoe klein ook de actieradius verloochent de haas zijn ware aard niet hij dreef de leeuwentemmer tot wanhoop die dreef de haas in een hoek smolt boter in een grote koekenpan   dat was te heet de haas maakte zich uit de voeten verder dan weg kwam hij niet   digitaal bewerkte aquarel met gedicht

uitzicht

2004

uitzicht   het uitzicht is prachtig het hult zich in de glans van verleden tijd maar kijk dan van dichtbij zie je barstjes in het vernis en doffe plekken hier en daar   binnen wordt geschaakt en geschoven met de meubels stoelendans of tafelschikking? toeval speelt geen rol over het panorama wordt gewaakt   uitzicht doet hunkeren het blijft uitzicht digitaal bewerkte aquarel met gedicht

buikspreken

2003

buikspreken
de wolf hief zijn kop naar de hemel
opende zijn ziel
de maan keek in zijn wijd opengesperde muil
daalde      in de peilloze diepte
verdwaalde zij in een bochtige duisternis
zij verdronk in onbekende zeeën
neer gezogen in een zure draaikolk
werd zij opgestuwd        met onverwachte kracht
sneller terug dan heen
terug in het luchtruim beziet de maan
een merkwaardig schouwspel
de wolf die gewoon was zijn ongenoegen in te slikken
kokhalsde       huilde naar de maan
zijn verdriet in geuren en kleuren
de maaginhoud aan zijn voeten
sprak de wolf ‘ik slik niet meer' digitaal bewerkte aquarel met gedicht  

determineren

2003

determineren   pellen of laten pellen worstelt de ui in kwestie is eigenlijk niet waar het om gaat   afpellen rok voor rok leidt wel naar de kern een kale boel, zonder betekenis voor wie niet weet wat erbij hoort   en al die rokken ieder voor zich niets bijzonders samen vormen ze iets eigens aan de buitenkant zie je alleen die ene harde droge schil   digitaal bewerkte aquarel met gedicht

Onderstroom

2003

onderstroom   laat gaan laat je leiden door wat gebeurt drijf bouw geen dammen breek ze af   weet water kiest zijn weg stroomt niet zomaar van hoog naar laag de weg van de minste weerstand kabbelt lieflijk bewaart zijn kracht zwelt aan   onder het oppervlak gebeurt het binnen je blikveld buiten het zicht de goede verstaander kan koersen op onderstroom   Gedicht tegen een achtergrond van aquarel. De aquarel is ingescand en daarna is het gedicht over de afbeelding verdeeld. Print van 35 x 55 cm op canvas. Andere formaten in overleg. Oplage 5 stuks.