• poetry-project WALKING THROUGH POETRY (COLLECTED II, HHAP).

  Heemels & Hanssen Art Projects is proud to present the poetry-project: WALKING THROUGH POETRY (COLLECTED II). 5 videos of pure poetry in word and movement.
  A visual experience. Poetry that we walked through with great pleasure, literally and figuratively.

  Marion Steur's contribution is Dad's hat in video 2, see below URL.

  Download PDF
  https://youtu.be/k6X5RpmfH3o
 • de Liemers helemaal goed - courant

  Mooi artikel in de De Liemers Helemaal Goed Courant over o.a.Marion Steur, die tijdens het 3 Oever Festival op zal treden bij pleisterplaats biologisch restaurant Heerlijckheid Herwen. Poëzie en beeldende kunst gaan zo goed samen. Kom Kunst Kijken en Luisteren op 19 en 20 september. Feestelijke opening bij Fort Pannerden op 18 september.

  Download PDF
  https://liemers.gemeentenieuwsonline.nl/reader/26239/177993/marion-steur-op-dichttour-bij-heerlijckheid3-oever-festival-is-eacute-eacute-n-van-de-eerste-festivals-na-de-lockdown#p=20
 • cd INTROSPECTIEF van Hans Elzinga

  Hans Elzinga vroeg mij om bij zijn cd INTROSPECTIEF een gedicht te schrijven. Het werd ALS ZAND dat is opgenomen in het cd-boekje. Ik droeg het voor tijdens de cd-presentatie op 10 november, terwijl Hans het nummer GOLVEN speelde.

  Download PDF
  https://www.hanselzinga.com/
 • Polder van Eemnes

  Nico Bierlaagh maakte schitterende foto’s in de polder van Eemnes. Gerard Beentjes vroeg vijftien dichters gedichten te schrijven bij de foto’s. Ook leerlingen van De Hobbitstee schreven in een workshop gedichten. Met het gedicht TOENADERING van de hand van Marion Steur.

  (c) Uitgeverij van Wijland bv, 2019, ISBN 978-90-77285-53-4

  Download PDF
  http://www.deliterairewerkplaats.nl/poezie/polder-van-eemnes/
 • OUD HOUT

  Op 22 september 2019 werd bij een klinkende finissage het fraaie naslagwerk van de expositie OUD HOUT gepresenteerd. Het boek meet 28 x 28 cm en telt 182 pagina’s. Heel eervol om met twee werken van MISS (een samenwerking met Ine van Son) in dit boek vermeld te staan. De teksten in het fotoboek zijn tweetalig en de Engelse teksten zijn van mijn hand.


  https://issuu.com/karbeel/docs/boek-oud-hout
 • COLLECTED 25 poems

  HHAP

  | Collected | 25 poems |

  Participating poets;

  KELCY ALLWEIN u.s.a.

  CARINE BASSIER belgium

  ORIADA DAJKO albania

  PAULO DUARTE FILIPE portugal/england

  PETRA FENIJN-PELSER netherlands

  ED HANSSEN netherlands

  CARMEN HEEMELS netherlands

  GLORIA KEH singapore

  MEHDI MEHRAD iran

  ELAINE NEHM u.s.a.

  YVON STEEGMANS and GEORGES VELTJENS belgium

  MARION STEUR netherlands

  FRED VAN WELIE netherlands

  https://vimeo.com/360309310…

  https://vimeo.com/360310616…


  https://www.facebook.com/HHAP-2189373454642373/
 • #OPENUP Mind gedichten 2018

  Dichtbundel met een selectie van de MIND poëziewedstijd met als thema openheid rondom psychische kwetsbaarheid. Op bladzijde 57 staat het gedicht GEEN IDEE van Marion Steur.

  Download PDF
  www.wijzijnmind.nl
 • Dichten over de zee

  Dichtbundel ter gelegenheid van de Literatuurprijs Schiermonnikoog 2018. De bundel bevat een selectie van 40 gedichten uit meer dan 250 inzendingen. Mijn gedicht Zeezicht staat op bladzijde 17. Uitgeverij Kolstein Lifestyle & Boeken, verkrijgbaar via www.SchiermonnikoogShop.nl.

   

   


  https://schiermonnikoogshop.nl/dichten-over-de-zee
 • Vrijheid, Maerlant Poëzieprijs 2018

  De vijfde bundel van de Maerlant poëzieprijs met gedichten en beeldende kunst rondom het thema vrijheid. Het gedicht 'Omgeven' op pagina 30 is van de hand van Marion Steur. Het is ook onderdeel van de beeld-dichtbundel 'Voelmaar, gesproken hout' die zij in 2017 uitbracht met beeldend kunstenaar Bart Ensing.


  https://www.kunstspoor.nl
 • Kortweg 2: Soms gaan letters

  Bundel miniatuurgedichten van maximaal 9 regels. Onder redactie van Jos van Hest en Gerard Beentjes. ISBN 9789077285459, uitgeverij Van Wijland. De gedichten van 26 dichters zijn alfabetisch gerangschikt op volgorde van de voornaam van de dichters. Van mijn hand zijn Geritsel en Betovering


  http://www.papierenvliegtuig.eu/boeken
 • Voel maar. Gesproken hout

  Fraai vormgegeven hardcover beeld-dichtbundel met twintig foto's van beelden van Bart Ensing en twintig gedichten van Marion Steur op een donkere ondergrond. Uitgever: Marcel Vaandrager, ISBN-nummer 9789082028584. Prijs €16,95 (verzendkosten €3,95), bestellen via marion@papierenvliegtuig.eu.


  www.ronddelinge.nl/2017/08/presentatie-kunstbundel-voel/
 • Kortweg

  Miniatuurdubbelboekje Kortweg/Het Filosofendebat, eerste druk januari 2017

  Download PDF
  www.facebook.com/search/top/?init=quick&q=Miniatuurgedichten&tas=0.7349249849232617
 • Oostkrant zomer 2016

  Poëtisch bijdrage aan het zomernummer 2016 van de Oostkrant over het nieuwe inloophuis voor dementerenden en hun familie

  Download PDF
  www.oostkrant.com
 • Oostkrant voorjaar 2016

  Over menselijke nesteldrang.

  Download PDF
  www.oostkrant.com
 • Oostkrant december 2015

  Feestnummer voor 5 jaar Oostkrant voor en door bewoners van Utrecht-Oost.

  Download PDF
  www.oostkrant.com
 • Oostkrant september 2015

  Poëtische bijdrage aan de herfsteditie van de Oostkrant in 2015. Over in weelde en vluchtelingen.

  Download PDF
  www.oostkrant.com/
 • ik voel nog de golven

  Er zijn ervaringen uit andere tijden die verlangen aansturen waarvan de herkomst niet te kennen lijkt. Dit zijn flarden van een droombeeld over een toekomst die alle dagen kleur geeft, maar de tastbare wereld niet heeft bereikt. Mooi uitgevoerd boekje op A6-formaat met gedichten en aquarelprenten in een genummerde oplage van 200 stuks.


  youtu.be/EkCb_yvtBJk
 • Oostkrant maart 2015

  Poëtische bijdrage aan het voorjaarsnummer van de Oostkrant in 2015. Over het gelijkheidsbeginsel en de weerbarstige werkelijkheid.

  Download PDF
  www.oostkrant.com/
 • Oostkrant december 2014

  Poëtische bijdrage over coaching aan het winternummer 2104 van de Oostkrant. De Oostkrant is een onafhankelijke krant voor en door wijkbewoners.

  Download PDF
  www.oostkrant.com/krant/
 • Fjoertoer-gedicht DOOR HET DONKER

  Tijdens de Fjoertoer Egmond in november 2014 vertoonde ik mijn filmgedicht DOOR HET DONKER langs de wandelroute. RTV80 Egmond nam het op in de reportage van het jaarlijkse wandelevenement langs lichtjes naar de vuurtoren, van 8.08 tot 8.45.

  Download PDF
  https://www.youtube.com/watch?v=nvr_qs-gu1w
 • Voetsporen

  Op schrijverspad door het land van de grote rivieren, samengesteld door Wim Huijser en verschenen in 2014. Het gedicht Kom bij de Wandelaar is opgenomen op pagina 220. ISBN 9789075271768.


  www.uitgeverijblauwdruk.nl
 • Oostkrant september 2014

  In OOSTKRANT van september 2014, van en voor bewoners van Utrecht-Oost staat het gedicht 'op weg om een wens' over een bijzondere wandeltocht om geld in te zamelen voor stichting 'Doe een wens'.

  Download PDF
  www.oostkrant.com/
 • Deviant, tijdschrift tussen psychiatrie en maatschappij

  ER IS GENOEG is een werk met voor een dichter vrij weinig tekst. Het werk had er genoeg aan, maar de dichter in mij vond het kaal en schreef er een gedicht bij. Beide zijn geplaatst in het themanummer van Deviant over armoede (juni 2014).

  Download PDF
  www.tijdschriftdeviant.nl
 • OOSTKRANT juni 2014

  Smachtend asfalt is een gedicht over de voorbereidingen voor de openingsrit van de Tour de France in Utrecht-Oost in 2015.

  Download PDF
  www.oostkrant.com/
 • OOSTKRANT maart 2014

  In dit nummer van de wijkkrant voor Utrecht-Oost schreef ik een gedicht over de opkomst van ontharingswinkels.

  Download PDF
  www.oostkrant.com/krant/
 • OOSTKRANT september 2013

  De Oostkrant is een onafhankelijke krant voor en door de mensen uit Utrecht-Oost. De bijdrage van Marion aan het septembernummer van 2013 is 'Aurora'.

  Download PDF
  http://www.oostkrant.com/
 • OOSTKRANT juni 2013

  De Oostkrant is een onafhankelijke krant voor en door de mensen uit Utrecht-Oost. De krant verschijnt vier maal per jaar en heeft een oplage van 14.000 exemplaren. In de krant laten we zien wat er speelt in Oost. Daarnaast is de krant een platform om meningen met elkaar te delen. De Oostkrant is er voor iedereen die studeert, werkt, speelt, recreëert en woont in Utrecht-Oost.

  Download PDF
  www.oostkrant.com/oostkrant_201306.pdf
 • OOSTKRANT december 2012

  Kwartaalkrant voor en door inwoners van Utrecht-Oost. Centraal in Tijdgeest staat Buurthuis Oudwijk, dat zich moet oriënteren op een toekomst zonder subsidies.

  Download PDF
  www.oostkrant.com/oostkrant_201212.pdf
 • Kapel van woorden

  Verzamelboek over de tentoonstelling visuele poëzie van 9 t/m 25 november 2012 in de Goretti Kapel te Tilburg - februari 2013 - Tilburg - ISBN 9789076743004. Marion Steur nam met het werk 'Tot stof' deel aan deze tentoonstelling

  Download PDF
  www.facebook.com/VisuelePoezie
 • Freedom project van Marion Bloem

  The poem 'Vrijheid' was made by Marion Bloem more than ten years ago. The poem was selected by 'Het Nationaal Comité 4 en 5 mei' and a video clip was made and broadcasted several times a day on Dutch television. In 2005 Tjeerd Oosterhuis and Marion Bloem made an audio clip for 'Een Royaal Gebaar', the first most successful internet campaign ever, to claim asylum for refugees who had stayed longer than five years in the Netherlands. Beschrijving Freedom is one of the most often used/abused concepts of our time. It is used to wage wars to free people, to mark differences between cultures and religions to defend policies, to herald the free market and the related idea of freedom to consume. In addition, the conflict between guarding of the ground rules to be able to live in a free society for all and the interest of the individual to be free of any rules embodies the discussions about democracy and the role of the state. The paradox that on the one hand freedom has to be defended, while at the other hand has to be contested continuously, has been at the very heart of art. It implies the freedom to express one's innermost needs. Through translation of her poem 'Vrijheid' Marion Bloem tries to understand the meaning of the concept in different countries, cultures, languages. Words do not mean the same in different languages. Translation confronts us with this continuously and translating poetry even more. A poem can help us to enlighten.

  Download PDF
  freedombymarionbloem.com/freiheit-in-german-by-marion-steur-kristina-horschlager/
 • Het Witte Weekblad, Duin- en Bollenstreek

  Uit: 'Festival krijgt bezoekers stil' van 2 juli 2012 Intrigerend was ook het optreden van 'De Wandelaar'. Een kunstwerk van vier meter lang dat deze zomer zwerft door Noordwijk en ook Kunst in Duin (29 augustus-2 september) zal aandoen. De gedachten van de wandelaar werden door Marion Steur verwoord in het gedicht 'KOM' dat op prachtige wijze werd voorgedragen onder het balkon van een huis op het Westeinde terwijl de regen zachtjes neerdaalde.

  Download PDF
  www.dichtbij.nl/duin-en-bollenstreek/regionaal-nieuws/artikel/2380133/festival-krijgt-bezoekers-stil.aspx
 • OOSTKRANT maart 2012

  voor en door inwoners van Utrecht Oost

  Download PDF
  oostkrant.com/oostkrant_201203.pdf
 • de Wandelaar ONDERWEG

  Een heel klein boekje uit 2011 met in de hoofdrol een 4m lang kunstwerk, kijk ook op de eigen site van de Wandelaar: www.dewandelaar.eu. ISBN 978-94-9035-600-2

  Download PDF
  www.matchboox.com/de-wandelaar
 • Mag ik 't nou

  Slotlied van de koortheatervoorstelling ‘Pure chocolade & zoute tranen’ van Nederlandstalig pop- en jazzkoor Waar Het Asfalt Ophoudt, muziek van Ines Leijen, maart 2009.

  Download PDF
  www.waarhetasfaltophoudt.nl/
 • Bartissimo

  Uitzenddatum: 22-03-2012 Meteen na het intro het eerste item van het programma, duurt een kleine 4 minuten: in het Bezoekerscentrum Dwingelderveld kun je kijken naar vrijgemaakt hout: houten beelden bevrijd uit een dode beuk, gecombineerd met taalkunst, poëzie en schilderijen.

  Download PDF
  youtube.com/watch?v=6BUHPSOD-Uw&feature=autoshareo-25
 • Oostkrant december 2011

  voor en door inwoners van Utrecht Oost

  Download PDF
  oostkrant.com/oostkrant_201112.pdf
 • bloemlezing Experiment in vormgeving

  Houvast en Roerloos, twee gedichten opgenomen in de bloemlezing ‘Experiment in vormgeving’, samengesteld door de Gelderse SchrijversKring – Uitgeverij Kontrast 2008.

  Download PDF
  www.uitgeverijkontrast.nl/
 • woordenstroom 2009

  De gedichten 'Waterdrager', 'Verlicht' en 'Buurmans gras' zijn opgenomen op het Schrijversweb 2009 van Woordenstroom.


  www.woordenstroom.org/html/marion_steur.html
 • Kastanjegedichten

  Gedicht 'Hangplek' opgenomen in de bloemlezing ‘Kastanjegedichten’, samengesteld door Nanne Nauta – Uitgeverij Passage 2006.


  www.uitgeverijpassage.nl/
 • WereldWaterWedstrijd

  'Onderstroom', gedicht op aquarel, in ansichtkaarten boekje ter gelegenheid van de WereldWaterWedstrijd van COS Utrecht in samenwerking met de Stichting Vriendschapsband Utrecht-León 2003.


  www.utrecht-leon.nl/